Dit moet je weten over standaard binnendeuren in de utiliteitsbouw
Binnen de deurenbranche wordt vaak gesproken over ‘standaard binnendeuren’. Maar wat is dat eigenlijk, een standaard binnendeur? Of sterker nog, is er wel een ‘standaard’ binnendeur? Want wat standaard is in de woningbouw, hoeft niet standaard te zijn binnen de utiliteitsbouw. Het loont zeker de moeite om eens dieper in te duiken op die standaard. Want hoe standaard ook, er valt genoeg over te vertellen. Zeker wanneer je je bedenkt dat toch al snel 40 à 50% van de deuren in een bouwproject een standaard deur is. In dit blog vertel ik daarom over de eigenschappen van standaard binnendeuren in de utiliteitsbouw en ik ga in op de verschillen tussen een standaard binnendeur in de utiliteitsbouw en in de woningbouw.
De eigenschappen van een standaard binnendeur
Een standaard binnendeur is een deur zonder speciale eisen zoals brand-, geluid- of inbraakwerendheid. Standaarddeuren in de woningbouw zijn vrij basic. Ze bestaan meestal uit een vuren randhout, honingraad vulling van karton en worden vaak geschilderd in een standaard witte kleur. Deuren in de utiliteitsbouw worden echter een stuk intensiever gebruikt. Daarom wordt voor deze deuren een sterker mdf-randhout en een vulling bestaande uit massief spaanplaat gebruikt. Deze deuren hebben een goede vormvastheid en goed schroefhoudendvermogen, van belang voor het monteren van het beslag en de scharnieren. De standaard binnendeur kan daarnaast stomp of opdek zijn, maar is in de utiliteitsbouw vaak stomp.
In welke kleur kies jij je standaard binnendeur?
Vanwege het intensieve gebruik van binnendeuren in de utiliteitsbouw vereist het deurblad ook wat meer dan in de woningbouw. Standaard binnendeuren hebben daarom ook geen standaard afwerking. De deuren worden doorgaans afgewerkt met HPL (high pressure laminate, een hardkunststof toplaag). Er is geen standaard kleur voor een standaard binnendeur, in principe kun je kiezen uit alle mogelijke kleuren. Bedenk je wel dat bepaalde basiskleuren HPL vaak op voorraad zijn en dat andere kleuren een langere levertijd en een toeslag kunnen hebben. De zijkanten van een standaard binnendeur uit een houten kantlat.
Standaard binnendeuren inkopen
De term ‘standaard’ kan misleidend zijn, het impliceert namelijk dat wij een voorraadje deuren hebben staan dat we zo in een bouwproject kunnen plaatsen. Niks is minder waar. Want ook standaard binnendeuren worden op bestelling gemaakt. Ook deze deuren moeten namelijk ingemeten worden zodat ze precies kozijnvolgend geproduceerd kunnen worden. Zorg dus dat je ook standaard binnendeuren ruim op tijd bestelt. Houd er bovendien bij het bestellen van de deur rekening mee dat de deuren in vele maten verkrijgbaar zijn. Een standaard afmeting is 930 bij 2315 mm, maar ook de volgende maatvoeringen zijn gangbaar:
- Standaard breedtes: 830, 880, 930, 980, 1030, 1080, 1130, 1180, 1230
- Standaard hoogtes: 2115, 2315, 2400 of 2600
Gelet op de afmetingen kunnen standaard binnendeuren ook prima dienst doen in bijvoorbeeld zorginstellingen. De deuren kunnen zo breed worden gemaakt dat er ook nog bedden door de deuropening vervoerd kunnen worden.
Schuif je standaard binnendeur eens opzij
Bij een standaard binnendeur denk je waarschijnlijk direct aan een deur die naar binnen of naar buiten opengaat. Toch kan de deur ook op andere manieren worden ingezet. De standaard binnendeur doet het namelijk ook perfect als schuifdeur bij ruimtegebrek of wanneer een brede doorgang wenselijk is. In de zorg zijn schuifdeuren bijvoorbeeld één van de manieren om het gebouw efficiënter in te richten.
Ga je voor standaard of aanvullend?
Hoewel een standaard binnendeur ook in de utiliteitsbouw standaard heet, is het zeker geen standaard deur. Soms is een extra aanpassing nodig zoals bijvoorbeeld een extra sterke stootvaste Topkant kantafwerking of een glasopening. Of om toch voor een geluidwerende uitvoering te kiezen.