De uitdaging van dubbele binnendeuren met een brandwerende functie
Een grote uitdaging bij het ontwerpen van een (utiliteits)gebouw, is het toepassen van dubbele deuren. Dubbele deuren maken het namelijk een stuk lastiger om door de certificering te komen en te voldoen aan de eisen in het Bouwbesluit. Vooral als dubbele deuren een brandwerende functie hebben, is het van extra belang dat ze op de juiste manier worden toegepast. In dit artikel licht ik toe welke extra eisen aan dubbele binnendeuren worden gesteld en waarom het een risico vormt als die deuren altijd open staan.
Toepassing van dubbele deuren
Dubbele binnendeuren worden in allerlei utiliteitsgebouwen toegepast. Zo is er in de zorg veel vraag naar deze deuren omdat je hiermee een extra brede doorgang kunt creëren. In een zorginstelling waar met bedden en rolstoelen gereden wordt, zijn die erg welkom. Daarnaast zie je deze deuren ook vaak terug in gebouwen waar zich vaak tegelijkertijd veel mensen bevinden. Denk bijvoorbeeld aan scholen, musea en theaters. Naast deze praktische functionaliteiten moeten dubbele deuren vaak ook aan bepaalde technische eisen zoals zoals brand-, inbraak- en geluidwering voldoen. Hier gaat het in de praktijk nog wel eens mis.
Dubbele binnendeuren zijn als vogels
Net zoals een vogel, zijn dubbele binnendeuren voorzien van twee vleugels. Een vogel heeft beide vleugels nodig om te kunnen vliegen. De ene vleugel ‘voldoet niet aan de eisen’ zonder de ander. Zo is het bij dubbele binnendeuren ook. Het geheel voldoet niet aan de eisen als één deel niet naar behoren functioneert. Als deze deuren een brandwerende functie hebben, is het extra belangrijk om aan de eisen te voldoen. Toch zien we dit in de praktijk vaak misgaan.
Deuren die openstaan verminderen brandwerendheid
Zo blijken dubbele deuren vaak (deels) open te staan en dat brengt hun brandwerende functie in het gedrang. In veel gevallen komt de brandwerende eigenschap zelfs volledig te vervallen als dubbele deuren open staan. Dit effect versterkt als in het gebouw een wig onder dubbele deuren is geplaatst. Iets dat in de praktijk zeer gebruikelijk blijkt. Dat is een groot risico voor de gebruikers van het gebouw. Naast het zoveel mogelijk dicht houden van dubbele deuren, kun je meer doen om de functionaliteit van de deur te waarborgen zonder af te hoeven doen aan het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw.
Ontwerp en veiligheid gaan samen
Om een gebouw zo veilig mogelijk te houden, is het zaak om met alle risico’s rekening te houden. Tegelijkertijd wil je niet afdoen aan het ontwerp en het gebouw aan bepaalde esthetische eisen laten voldoen. Dubbele binnendeuren geven niet alleen een ruimtelijk beeld, maar functioneren tegelijkertijd als brandscheiding en dragen bij aan een snelle ontruiming tijdens calamiteiten. Het is een misverstand dat brandveilige dubbele deuren geen glasopeningen mogen hebben, die zijn onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Als je asymmetrische deuren wilt plaatsen, behoort dat meestal ook tot de mogelijkheden. Denk eraan dat de breedte van de smallere vleugel minimaal de helft van de geteste vleugelbreedte moet bedragen. Daarnaast bespaar je kosten door te kiezen voor brandwerende deuren zonder deurnaald. Bijkomend voordeel hiervan is dat de deuren niet ontsierd worden door profielen. Met een deurdranger zorg je ervoor dat de deuren veilig sluiten.
Praktijkvoorbeelden van dubbele binnendeuren
Denk je erover na om dubbele deuren op te nemen in je ontwerp? Dan is de kans groot dat je geen concessies hoeft te doen, mits je je goed inleest en kiest voor deuren die voldoen aan alle voorschriften. Ik begrijp dat ieder utiliteitsgebouw andere wensen en eisen met zich meebrengt, maar graag geef ik je wat inspirerende praktijkvoorbeelden. Zo gingen het Erasmus MC in Rotterdam, de Amstelcampus en de UVA in Amsterdam je voor op het gebied van dubbele brandwerende deuren zonder deurnaalden. In het Rijksmuseum kom je op verschillende plaatsen brandwerende én inbraakwerende dubbele deuren tegen. Op de röntgenafdeling in ziekenhuizen komen dubbele deuren met een loodinlage weer goed van pas vanwege hun mogelijkheid om straling te weren tussen de deurvleugels.
Advies over veilige dubbele deuren
De praktijkvoorbeelden hierboven laten zien dat dubbele binnendeuren aan zeer uiteenlopende eisen kunnen voldoen. Zit je nu zelf met een ‘tweevleugelig’ probleem? Wij helpen je er graag bij. We denken vanaf de ontwerpfase mee zodat het gebruiksgemak, maar vooral de veiligheid van de gebruiker niet vergeten wordt bij de keuze voor binnendeuren.