Case Hogeschool Rotterdam: utiliteitsdeuren met eikenhouten look

Geplaatst op: 13-06-2017
Geschreven door
Marco de Rooij

Het productieproces van onze binnendeuren is ingericht op snelle en op maat gemaakte fabricage. Vaak hebben we te maken met standaard formaten, maar soms krijgen we bijzondere verzoeken voor deuren met afwijkende specificaties. Zo ook van Paul de Ruiter Architects, die in samenwerking met SMT Bouw de nieuwbouw van Hogeschool Rotterdam realiseert. Wij gingen aan de slag met hun specifieke vraag en zijn gaan onderzoeken en experimenteren hoe we utiliteitsdeuren konden ontwikkelen die aan hun ontwerpvraag voldoen. In dit blogartikel vertel ik je meer over de ontwerpvraag en onze oplossing.

 

Het project

Aan de Kralingse Zoom in Rotterdam wordt een nieuw onderwijsgebouw voor Hogeschool Rotterdam gerealiseerd. Dit gebouw moet helemaal inspelen op ‘het nieuwe studeren’. Interactie en leren op afstand en via social media worden hierbij steeds belangrijker. Dit vraagt om een studielandschap waarbij flexibele leer-, werk- en interactiezones gelijkmatig over het gebouw zijn verspreid. Zo is er ruimte voor optimale kennisuitwisseling tussen studenten en docenten.

 

De ontwerpvraag

Als we kijken naar het ontwerp van het nieuwe onderwijsgebouw dan zien we dat licht eikenhout een prominente rol speelt. Een 20 meter brede eikenhouten podium trap geeft vanaf de entree toegang tot het lichte hart van het nieuwe onderwijsgebouw; het atrium. Een monumentale houten trap midden in het atrium verbindt de begane grond met het studielandschap op de zes bovenliggende verdiepingen.

Hogeschool Rotterdam 1.jpg   Hogeschool Rotterdam.jpg

De architect was op zoek naar een binnendeur die past binnen deze sfeer. Een deur die de massieve uitstraling heeft van een eikenhouten deur en die past bij de volledig eiken kozijnen, maar die anderzijds ook geschikt is voor een utiliteitsgebouw. De deur moet licht en minder vlekgevoelig zijn, geschikt voor de mensenstromen waarmee deze dagelijks te maken krijgt.

 

De oplossing

Wij gingen aan de slag met deze leuke uitdaging en kwamen uit bij een HPL binnendeur. Dit type deur heeft bij ons standaard een massieve vulling, zodat het massieve en robuuste karakter van eiken wordt benaderd. De makkelijk bewerkbare HPL deur is bekleed met een fineerlaag met eikenhouten look (Lignapal). Om te zorgen dat de deur echt die robuuste eikenhouten uitstraling heeft zijn ook de zijkanen van de deur bekleed met deze fineerlaag. Vervolgens hebben we de deur afgelakt zodat hij minder vlekgevoelig is.

We hebben de deuren digitaal ingemeten met behulp van ons eigen systeem Digipro. Hierdoor kunnen we de deuren snel, nauwkeurig en flexibel kozijnvolgend produceren en ‘just in time’ leveren. Dankzij deze voorbereiding is er minder kans op productiefouten en is de doorlooptijd van de productie korter.


Frisse school

Met het ontwerp van het nieuwe gebouw van Hogeschool Rotterdam wilde de architect een ‘frisse school’ creëren, waarbij het doel is om op energiezuinige wijze een gezond binnenklimaat te realiseren. Het gebouw is dan ook ontworpen volgens het BREEAM duurzaamheidsprincipe. Daarin is het binnenvallen van natuurlijk daglicht bijvoorbeeld heel belangrijk. De binnendeuren kunnen daarom voorzien worden van glasopeningen, met volledig eiken glaslatten die passen binnen het ontwerp. Daarnaast speelt ook de keuze voor verantwoorde bouwmaterialen een grote rol. Wij kozen dan ook voor een deurkader van abachi randhout, een witte loofhoutsoort met FSC label. Zo dragen ook de deuren bij aan een prettig en duurzaam gebouw.


Specifieke vraag, op maat gemaakte oplossing

Bij vragen naar binnendeuren met bijzondere specificaties, zoals bij de nieuwbouw van Hogeschool Rotterdam, denken wij graag mee over een goede oplossing. Daarbij zorgen we dat de deur past bij het gebruik van een utiliteitsgebouw, maar dat er ook alle vrijheid is om de deur af te stemmen op het ontwerp. Heb jij ook een specifieke vraag naar binnendeuren? Ik help je graag met een op maat gemaakte oplossing!

 

Terug naar overzicht
Deel deze pagina: