Van deur naar droomhuis: Hoe Réne een woning bouwde met HPL-deuren
Bij Berkvens geloven we in duurzaamheid en creativiteit, maar collega René Govers, onze QHSE Coördinator, heeft deze waarden wel op een heel bijzondere manier gecombineerd. In zijn vrije tijd bouwt René namelijk niet alleen aan zijn eigen droomhuis, maar ook aan een unieke tijdelijke woning, volledig gemaakt van HPL-deuren afkomstig van Berkvens.
We spraken René over zijn inspiratie en aanpak voor dit innovatieve en duurzame bouwproject.
Van HPL-deur naar bouwmateriaal
René’s tijdelijke woning is allesbehalve standaard. De constructie bestaat grotendeels uit HPL-deuren, die niet alleen als deuren fungeren, maar ook als wanden, plafonds en zelfs ramen. "Voor de ramen heb ik glasdeuren gebruikt. Die zorgen niet alleen voor licht, maar geven ook een moderne uitstraling," vertelt René.
Maar hoe kwam hij op dit idee? "Ik was op zoek naar materialen en hoorde dat er HPL-deuren in onze fabriek over waren. Deze waren verkeerd besteld en daardoor niet meer inzetbaar. Online vond ik inspiratie, en dankzij de hoogte van de deuren oogt de woning nu extra ruimtelijk. Als ik deze deuren niet had hergebruikt, waren ze waarschijnlijk weggegooid, dat vond ik zonde."
De bouw: Met eigen handen gemaakt
René ging zelf aan de slag en maakte van de deuren een volwaardige woning. "In plaats van systeemwanden heb ik wanden gemaakt door de deuren met deuvels en overlappen aan elkaar te verbinden. Alles heb ik zelf gedaan," zegt René.
De bouw verliep soepel en zonder grote verrassingen. "Het leuke is dat je de functionaliteiten van de deuren volledig kunt benutten. Zo kon ik de HPL-deuren combineren met stalen kozijnen voor een robuuste uitstraling."
De voors en tegens van bouwen met HPL-deuren
De keuze voor HPL-deuren bracht zowel voordelen als uitdagingen met zich mee. "Een groot voordeel is de isolatie – deze deuren zijn veel beter geïsoleerd dan standaard systeemwanden. Dat maakt de woning brandveilig en energiezuinig; het wordt snel warm, zelfs met alleen een airco," legt René uit.
Daarnaast is het HPL-oppervlak hygiënisch en de wanden geluiddicht, ook wel zo prettig voor de kinderen. Toch zijn er ook nadelen: "Je kunt geen schroeven direct in HPL draaien. Je moet altijd voorboren, wat soms wat meer werk vraagt."
Een duurzaam tweede leven voor deuren
René’s project is een inspirerend voorbeeld van hoe creativiteit en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. HPL-deuren, die anders zouden zijn weggegooid, hebben nu een functioneel en innovatief tweede leven gekregen. Super leuk dat collega’s op de werkvloer hier ook in hun vrijetijd mee bezig zijn.
"Dit project laat zien dat materialen met een beetje creativiteit en inspanning een compleet nieuwe bestemming kunnen krijgen!"