Transitie naar CO2 neutraal
Continuïteit staat centraal binnen ons familiebedrijf. Het is juist daarom dat wij grote waarde hechten aan een positieve bijdrage aan het doorgeven van een gezondere wereld aan de komende generaties.
De bouwsector draagt aanzienlijk bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot, namelijk 38% van het totaal. Van deze uitstoot is 27% toe te schrijven aan operationele emissies, terwijl de overige 11% voortkomt uit materiaal-gerelateerde emissies. Ondanks inspanningen van zowel de overheid als de sector om operationele emissies te verminderen, benadrukt dit de impact van de bouwindustrie op het milieu.
Parijs Proof Protocol en duurzame doelen
Het Parijs Proof Protocol, ontwikkeld door DGBC (Dutch Green Building Council) en NIBE, geeft aan dat de bouwsector in de komende zeven jaar slechts 100 miljoen ton CO2 mag uitstoten om de ambitieuze doelstelling van een opwarming van 1,5 °C in 2030 te halen. Recentere modellen suggereren echter dat we dit plafond binnen vijf jaar zouden bereiken, gezien de huidige bouwambities en het tempo van duurzame transformatie. Dit onderstreept de dringende noodzaak om actie te ondernemen.
Het fossiele tijdperk nadert snel zijn einde. Nederland, net als vele andere landen, streeft ernaar om in 2050 CO2-neutraal en energieonafhankelijk te zijn. Wij omarmen ambitieuze en haalbare doelen, en geloven dat het richten op CO2-ambities en -doelstellingen de sleutel is om duurzaamheid tastbaar en meetbaar te maken. Daarom beschouwen wij CO2 als een cruciale indicator voor het behalen van onze duurzaamheidsdoelen.
De weg naar CO2-neutraliteit bij Berkvens
Berkvens heeft als doel om in 2050 CO2-neutraal te zijn in haar gehele waardeketen. De weg naar dit doel is nog lang en gedeeltelijk onbekend, maar begint met het uitspreken van ambitieuze doelen en het vastberaden nastreven daarvan. Dit doen we via 2 belangrijke stappen:
- CO2-vermijden: Het voorkomen van CO2-uitstoot is de snelste manier om CO2-neutraal te worden. Daarom is het van cruciaal belang dat we kritisch kijken naar waar we CO2-uitstoot kunnen vermijden.
- CO2-reduceren: Het reduceren van uitstoot die niet te vermijden is als organisatie is de volgende stap om kritisch naar te zijn. Hiervoor hebben we een CO2 reductieplan opgesteld.
CO2-certificering en transparantie
Berkvens gelooft in transparantie en de noodzaak van aantoonbare duurzaamheid. Daarom laten we onze CO2-uitstoot, reductieplannen en ambities certificeren volgens de CO2-prestatieladder. We zijn gecertificeerd op niveau 3 van de CO2-prestatieladder en hebben als ambitie gesteld om in 2025 door te klimmen naar niveau 5. Samen met SGS hebben we onze CO2-emissies in kaart gebracht (scope 1 t/m 3), een reductieplan opgesteld om in 2030 50% reductie te bereiken, en streven naar volledige CO2-neutraliteit in 2050. Bovendien compenseren we vrijwillig onze CO2-uitstoot in scope 1 & 2.
Levenscyclusanalyses
Berkvens streeft ernaar om voor al haar producten een Levenscyclusanalyse (LCA) op te stellen. Dit geeft inzicht in zowel de CO2-uitstoot van onze producten als hun algehele milieu-impact. Momenteel hebben we voor meer dan 70% van ons productassortiment een LCA, inclusief alle CO2-neutrale producten, om ervoor te zorgen dat onze gemeten CO2-uitstoot klopt en de restuitstoot wordt gecompenseerd.
Nationale Milieu Database
Berkvens zorgt ervoor dat al haar geverifieerde producten worden opgenomen in de Nationale Milieu Database (NMD). Hier kunt u ons 'Toelichtingsrapport' downloaden voor meer informatie over onze LCA-studies, resultaten en producten.
CO2 compensatie
Om onze restuitstoot in scope 1 & 2 te compenseren investeren we in verschillende projecten en zijn we CO2-partner bij Trees for All. We kiezen voor een gebalanceerde benadering tussen CO2-reductie en CO2-opslag/opname om een duurzaam evenwicht te bereiken.
Meer Informatie:
Voor meer inzicht in onze CO2-emissiegegevens verwijzen we u naar ons Emissieoverzicht van Berkvens. Vanaf 2025 treft u hierin ook onze emissieoverzicht scope 3 aan.