GND-deuren: rookwerendheid

HPL deuren
Geplaatst op: 18-07-2019
Geschreven door
GND Garantiedeuren

Rookverspreiding is bij brand in gebouwen een groot probleem. Hoe de rook zich verspreidt en hoe dit kan worden beperkt is nog onvoldoende bekend. De Brandweeracademie (onderdeel van IFV) gaat hier onderzoek naar doen. Stichting Garantiedeuren GND helpt mee door het leveren en monteren van S200 rookwerende deuren die voldoen aan de eisen zoals opgenomen in het nieuwe BBL.

Meer kennis over rookverspreiding is van groot belang. Bij relatief kleine branden in woon(zorg)gebouwen verspreidt de rook zich steeds vaker door een groot deel van het pand. Het gevolg hiervan is dat bewoners gezondheidsschade oplopen of soms zelfs overlijden. Ook moet de brandweer vaak het volledige gebouw ontruimen. Het is dus van belang om te weten hoe rookverspreiding werkt en hoe dit kan worden voorkomen. Daarom gaat de Brandweeracademie vanaf maandag 24 juni twee weken lang onderzoek doen in een voormalig woon-zorgcentrum in de gemeente Oudewater. Doel van het praktijkonderzoek is om meer inzicht krijgen en antwoorden op vragen over rookscheidingen, vluchtmogelijkheden, overlevingskansen, ‘stay-in-place’-adviezen en inzettactieken van de brandweer.

Het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) bevat in tegenstelling tot het huidige Bouwbesluit voor nieuwbouw eisen aan 'echte' rookwerendheid. Er zijn aangescherpte eisen voor koude en warme rook opgenomen als weerstand tegen rookdoorgang van bouwkundige constructies zoals deuren en kozijnen. Het is echter niet op voorhand aangetoond dat invoering van de nieuwe eisen ook een oplossing voor de problematiek van rookverspreiding is. Daarvoor is onderzoek nodig. Het BBL wordt in 2021 van kracht. De nieuwe eisen gelden alleen voor nieuwbouw.

Lees meer over rookwerendheid in dit blog: Rookwerendheid: anderhalf keer wbdbo of SA/S200?

stichting-gnd-rookverspreiding-persbericht-21-juni-2019

Terug naar overzicht
Deel deze pagina: