Een project met bergingsdeuren? Let op deze aandachtspunten!
Bergingsdeuren zijn eigenlijk een beetje de ondergeschoven deuren in een complex. Men vindt deze deuren deze vaak niet zo belangrijk, zo lang ze maar degelijk zijn en hun werk goed doen. Heb jij een woningcomplex (of combinatie) project waarbij bergingsdeuren geplaatst moeten worden? Dan kan het goed zijn dat je niet te lang stil staat bij de keuze van deze deur. Terwijl het wel degelijk van belang is om hier even wat langer bij stil te staan. In dit blog drie belangrijke aandachtspunten bij de keuze van een bergingsdeur in je project.
1. Kies voor veiligheid, óók bij bergingsdeuren
Het gevoel van veiligheid speelt uiteraard een grote rol voor de eindgebruiker. Daarom creëer je dit veilige gevoel, door juist het gevoel van onveiligheid weg te nemen bij de gebruikers. We weten allemaal dat inbrekers en vandalen veel materiële schade aanrichten maar vooral ook emotionele schade. Daarom is het belangrijk om bij iedere toepassing van een deur te onderzoeken wat de meest veilige optie is, en zo geldt dat ook voor bergingsdeuren. Deze zitten vaak op een inbraakgevoelige locatie, waar een potentiële inbreker verwacht veel waardevolle items te vinden, zoals scooters of (elektrische) fietsen. Onderzoek dus bij iedere project hoe je het grootste gevoel van veiligheid kan creëren met de keuze van een deur, en dat geldt ook voor de bergingsdeur.
2. Let op de juiste inbraakwerendheidsklasse voor de bergingsdeur
Omdat je het grootste gevoel van veiligheid wil creëren voor de gebruikers moet je opletten dat de bergingsdeur de juiste Weerstandsklasse heeft. Bij de toekenning van de Weerstandsklassen door Politiekeurmerk Veilig Wonen is bij een bergingsdeur de belangrijkste vraag die wordt onderzocht; hoe lang heeft een indringer nodig om de deur te forceren en binnen te komen? Hoe langer de inbraakwerende deur ongewenste gasten tegenhoudt, hoe hoger de inbraakwerendheidsklasse.
Wanneer een bergingsdeur Weerstandsklasse 2 (conform NEN 5096) heeft behaald, weet je dat je een goede keuze maakt. Dan ben je er namelijk zeker van dat getest is of de deur voldoet aan de verplichting dat deze minimaal 3 minuten inbraakwerend is, om te voorkomen dat inbraken en vernielingen in bergingsgangen in serie worden uitgevoerd. Om die reden worden er ook eisen gesteld aan de kwaliteit van deuren en kozijnen. Om de Weerstandsklasse 2 te verkrijgen zal een bergingsdeur worden uitgerust met een stabilisator en zal het toegepaste hang- en sluitwerk ook voldoen aan Weerstandsklasse 2. Het hang- en sluitwerk zal een 2 sterren veiligheidsbeslag zijn, met daarbij 3 of 4 scharnieren en dievenpennen, sluitkom(men) en een één- of meerpuntsluiting SKG.
3. Ga voor kras- en stootbestendige bergingsdeuren
Wanneer deuren veel en intensief gebruikt worden, wil je dat ze goed beschermd zijn zodat ze lang meegaan en het uiterlijk van de deur zo lang mogelijk intact blijft. Dit is het geval bij bijvoorbeeld deuren in algemene ruimtes maar geldt ook voor bergingen van appartementencomplexen, waar niet alleen de gebruikers, maar ook fietsen en scooters doorheen gaan. Door het toepassen van deuren voorzien van High Pressure Laminate (HPL) in deze ruimtes, wordt schade voorkomen en beperk je onderhoud tot een minimum. Een bergingsdeur voorzien van HPL is daarom een verstandige keuze. Waarom is een deur voorzien HPL zo geschikt voor intensief gebruik? Het is een hardkunststof laagje wat op de deur wordt aangebracht, waardoor deze kras-en stootbestendig wordt en dus langer meegaat. Een bergingsdeur voorzien van HPL is daarnaast een relatief onderhoudsvriendelijke deur, wat wel zo fijn is voor een bergingsdeur waar de gebruiker niet veel omkijken naar wilt hebben.
Meer weten over dé bergingsdeuren van Berkvens?
Wil jij ook een inbraakwerende bergingsdeur kiezen voor je volgende project maar heb je nog vragen? Of wil je meer weten over de optionele combinatie met rookwerendheid (Sa / S200)? Neem dan gerust contact met ons, een van onze experts vertelt je graag meer!