Veelgestelde vragen: hang- & sluitwerk

Op deze pagina vindt u het antwoord op de meest gestelde vragen.

 • Hang- & sluitwerk
  • Om te bepalen of Berkvens ook het deurbeslag voor uw binnendeuren heeft geleverd verzoeken wij u een kijkje te nemen in ons deurbeslag – assortiment. Indien u hier het deurbeslag aantreft uit uw woning, kunt u contact opnemen met een verkooppunt bij u in de buurt. Indien uw deurbeslag hier niet tussen staat dan adviseren wij u om contact op te nemen met een hang- en sluitwerkspeciaalzaak bij u in de buurt.

  • Een normale Krukhoogte is 105 cm vanaf de onderkant van de deur. Op deze maat worden alle slotgaten standaard ingeboord.

  • 1. Boor nooit door het slot.

   2. Monteer hang en sluitwerk zonder kracht te zetten. Met een juiste voorbewerking is geen kracht noodzakelijk hang- en sluitwerk aan te brengen.

   3. Monteer hang- en sluitwerk altijd handmatig. Het gebruik van een schroefmachine kan zorgen voor beschadigingen of te strakke montage.

   4. Smeer het slot en de cilinder regelmatig met slotspray. Smeer altijd met een olievrij smeermiddel op basis van bijvoorbeeld teflon of silicone.

   5. Bepaal bij de aanschaf van een nieuwe of vervangende cilinder eerst de maatvoering van de cilinder.

   6. Bepaal bij de aanschaf van een nieuw of vervangend slot eerst de maatvoering. Let hierbij op de afmeting en uitvoering van de voorplaat, pc-maat en de doornmaat van het slot.

   7. Monteer van het veiligheidsbeslag altijd de dikste plaat aan de buitenzijde van de deur en de dunste plaat aan de binnenzijde. Zo zitten de montageschroeven aan de veilige binnenzijde. Ook het schroefje of pennetje van de kruk zit aan de binnenzijde.

   8. Verf nooit op of over hang- en sluitwerk. Indien mogelijk verwijder hang- en sluitwerk bij het schilderen van deuren en kozijnen.

  • Bij het stroef functioneren van profielcilinders, of het moeizaam inbrengen van de sleutel de cilinder licht behandelen met speciale slotspray. Gebruik geen olie, grafiet of vet. Vuil en stof kleven hier aan vast.

  • Sloten zijn onderhoudsarm. Indien noodzakelijk kan deze bij dag en/of nachtschoot slotspray worden toegepast. Aan kustgebieden raden wij aan preventief het hang- en sluitwerk jaarlijks te reinigen en te behandelen met slotspray. Indien u het slot wilt vervangen kunt u een nieuw slot bestellen via onze webshop.

  • Scharnierpennen kan je goed onderhouden door de deur uit het kozijn te nemen en licht in te vetten met zuurvrije vaseline. Indien u de scharnieren wilt vervangen kunt u nieuwe scharnieren bestellen via onze webshop.

  • Regelmatig reinigen met een zeem en niet agressief schoonmaakmiddel en water. Gebruik geen schuur­middelen of schuursponsjes, deze veroorzaken krassen.

  • Ten onrechte wordt soms aangenomen dat hang- en sluitwerk van roestvast staal geen onderhoud nodig heeft. Juist voor roestvast staal is regelmatig onderhoud nodig om de fraaie uitstraling van het oppervlak te behouden. Door industriële vervuiling, ijzerdeeltjes in lucht of grond en vervuiling door gebruik kan er aanslag (‘roestaanslag, het zogenaamde vliegroest’) op het materiaal ontstaan die het fraaie uiterlijk ontsieren.
    

   Gebruik nooit staalwol, staalborstels, schuurpapier, schuur­middel of schoonmaakmiddelen zoals soda, ammonia en rui­tenreinigers. Deze kunnen het roestvast staal beschadigen. Gebruik speciale RVS-reiniger voor het reinigen

  • Het reinigen van deurbeslag kunt u het beste doen met een gangbaar mild, sterk verdund reinigingsmiddel die u al in huis heeft. Breng een met water vermengd reinigingsmiddel aan op het doekje en wrijf vervolgens over het te reinigen oppervlak. Daarna direct droogwrijven met een zachte doek.

  • Sloten zijn onderhoudsarm. Indien noodzakelijk kan deze bij dag en/of nachtschoot slotspray worden toegepast. Aan kustgebieden raden wij aan preventief het hang- en sluitwerk jaarlijks te reinigen en te behandelen met slotspray. Indien u het slot wilt vervangen kunt u een nieuw slot bestellen via onze webshop.

  • De cilinderlengte is aan de hand van bijgaande tabel eenvoudig te bepalen.

Antwoord niet gevonden?

Wat vervelend dat u het antwoord op uw vraag nog niet gevonden heeft. U kunt contact opnemen via onze servicedesk:

Servicedesk