Introductie Zero Collectie

Innovatieve verbinding als basis voor een circulaire toekomst

De allereerste circulaire binnendeur uit de Berkvens Zero collectie

20 september 2022 - Berkvens Deursystemen introduceert de allereerste circulaire binnendeur uit de Berkvens Zero collectie. De innovatie werd ontwikkeld in samenwerking met Niaga® (onderdeel van Covestro). Het circulaire deurpaneel is dankzij een gepatenteerde omkeerbare, ‘click-unclick’ verbindingstechniek van Niaga® ‘designed to use again’. Hiermee wordt het mogelijk deuren in de toekomst volledig uit elkaar te halen en daarmee de waardevolle grondstoffen te hergebruiken. Maar het blijft niet enkel bij de duurzame voordelen. De innovatie biedt esthetische kansen en kan daarnaast ook de levensduur van binnendeuren aanzienlijk verlengen.

De eerste deur in de Zero collectie is de Berkopal Zero. Houd onze website en social media kanalen in de gaten voor de ontwikkelingen, want dit is pas het begin. We zijn volop in ontwikkeling en presenteren in de toekomst een complete Zero collectie.

Wat is Berkopal Zero?

De Berkopal Zero bestaat uit twee dekplaten, een vuren houten kader, een honingraatvulling en een HPL afwerking. Niaga® ontwikkelde een lijmsysteem dat niet alleen kan verlijmen maar wat ook eenvoudig weer is los te maken. Het is het een soort kliksysteem. Dankzij deze verbinding kan de deur in laagjes uit elkaar worden gehaald. De recyclebare onderdelen kunnen zo worden hergebruikt. Daarnaast kan de gehele dekplaat worden verwijderd en vervangen door een andere. De kern van de deur kan daarbij intact blijven. Dat verlengt in de eerste plaats de levensduur van een deur. Maar aan het einde van de levenscyclus is de deur ook volledig demontabel en kunnen alle materialen zo hoogwaardig mogelijk worden hergebruikt. Dat geldt nu voor het overgrote deel, maar nog niet voor alle materialen. We zoeken als organisatie continu hoe we onze retourstromen in herbruikbaarheid verder kunnen optimaliseren en gaan hier de komende tijd actief met diverse marktpartijen over in gesprek.

Wat is de definitie van Berkvens Zero? Waarom is gekozen voor deze naam?

Wij geloven in een toekomstige Berkvens collectie waarin deuren geen afval meer worden, geen uitstoot meer hebben en alle grondstoffen bestaan uit materialen zonder toegevoegde ZZS stoffen (Zeer zorgwekkende stoffen; https://rvs.rivm.nl/onderwerpen/zeer-zorgwekkende-stoffen) Denk aan formaldehyde en andere vluchtige en toxische stoffen. Zero staat dus voor onze weg naar Zero waste, Zero Emission en Zero toxins

Een partnerschap met Niaga®

Berkvens en Niaga® vonden elkaar tijdens de Circo Circular Design Challenge 2021 (initiatief van branchevereniging CBM), waar destijds twee ideeën gepresenteerd werden om de levensduur van deuren te verlengen. Een take-back systeem voor oude deuren en een idee waarbij de deur in delen helemaal uit elkaar te halen is en waarvan zoveel mogelijk onderdelen herbruikbaar zijn. Dat laatste sloot naadloos aan op de kennis en technologie van Niaga®. 

Omkeerbare verbindingen dankzij ‘click-unclick’ verbindingstechniek

In nog geen jaar tijd werd in samenwerking een volledig circulair deurpaneel ontwikkeld. Niaga® ontwikkelde een lijmsysteem dat niet alleen kan verlijmen maar wat ook eenvoudig weer is los te maken. We noemen dat ook wel debonding on demand”. Een soort kliksysteem.

Over Niaga®

Niaga® is onderdeel van de Duitse concern Covestro. Niaga® begon ooit als startup en werd overgenomen door DSM. In 2021 werd het – als onderdeel van DSM Resins & Functional Materials – overgenomen door Covestro. Voor meer informatie: www.niaga.world

Samenwerking Berkvens en Niaga

Materialenpaspoort en retourneren Zero deuren

Circulaire deuren uit de Berkvens Zero collectie zijn ontworpen en ontwikkeld om een tweede leven te krijgen. De deuren zijn voorzien van een materialenpaspoort, waarin de herkomst en samenstelling van de deur, de herbruikbaarheid en de overige kwaliteitseigenschappen van de materialen te herleiden zijn. Door deze deuren te retourneren, worden de waardevolle materialen waarmee ze  samengesteld zijn veiliggesteld en kunnen ze hoogwaardig worden hergebruikt. Hierdoor voorkomen we samen dat ze bij het afval belanden en dat is beter voor onze planeet.

De losse onderdelen van de deuren in de Berkvens Zero collectie zijn losmaakbaar en herbruikbaar. Voor meer informatie over de materialen en de samenstelling van de deur ga naar het materialenpaspoort of neem contact met ons, ook over hoe de Berkvens Zero deuren geretourneerd kunnen worden via duurzaamheid@berkvens.nl

Meer weten?

Neem voor meer informatie over wat onze initiatieven op het gebied van circulariteit en duurzaamheid voor u kunnen betekenen contact op met Pieter Fritz, product manager Duurzaamheid via duurzaamheid@berkvens.nl of via uw contactpersoon. Houd onze website en social media kanalen in de gaten voor de laatste stand van zaken.

Meer weten?