Logicon

Logica en logistiek zijn soms werelden van verschil. Maar beslist niet bij Berkvens! In samenwerking met bouwonderneming Wilma werkt Berkvens de logische gedachte om een compleet ‘bouwpakket’ op de juiste tijd op de juiste plaats te krijgen uit tot het Logicon-systeem.

De levering van deuren met het bijbehorende montagekozijn is de eerste belangrijke stap in het optimaliseren van het logistieke proces. Berkvens en bouwbedrijf Wilma onderzoeken gezamenlijk hoe ze elkaar verder zo optimaal mogelijk van dienst kunnen zijn. Welke producten liggen in het verlengde van de deur en kan Berkvens ook leveren? Het antwoord is verrassend: niet alleen kozijnen en deuren, maar ook krukken, schilden, glaspanelen voor boven de deur, plinten, dorpels, etc… Samengevat: een compleet ‘afbouwpakket’ voor op de bouwplaats. De volgende stap is om deze producten goed en veilig op de bouwplaats en uiteindelijk in de huizen te krijgen. Berkvens en Wilma gaan opnieuw rond de tafel zitten om te bekijken hoe ze dit proces kunnen verbeteren. Berkvens reed altijd met grote trailers vol deuren naar de bouwplaats, waar ze in een grote nissenhut werden neergezet. Dit kwam de kwaliteit niet ten goede. En het was bewerkelijk, want een bouwvakker moest uit de hoop de goede deur uitzoeken. De oplossing lag naar onze mening in het leveren van een compleet product. Goed verpakken en verzamelen voor het verzenden, een ploeg die woning voor woning afmonteert zorgt ervoor dat je gemakkelijk op fouten kunt anticiperen. Als je dat dan ook nog bij elkaar brengt in een container die tussen de woningen staat, heb je ook nog heel korte looptijden.

Deze visie is door Berkvens uitgewerkt tot een bijzonder logistiek concept. Dit logistiek concept, Logicon genaamd, is uniek. Het idee erachter is simpel: het is een concept voor procesbeheersing door een betere logistiek. Berkvens levert de binnendeuren, kozijnen en deurbeslag in containers, waarvan de inhoud is afgestemd op de projectomvang en op het bouwtempo. Omdat de containers direct bij de te monteren woningen komen te staan, levert dat een korte en snelle uitloop op. Dat maakt een hogere dagproductie mogelijk. Een bijkomend voordeel is dat de te monteren producten niet langer meer los in de in aanbouw zijnde woningen komen te staan. De containers zijn de opslagruimte, waardoor de kans op beschadigingen, diefstal of zoekraken nagenoeg nihil is. Het Logicon systeem zorgt voor een maximale flexibiliteit in het bouwproces. Het moment van leveren en monteren is immers ontkoppeld, waardoor afwijkingen in de bouwplanning eenvoudig opgevangen kunnen worden. Essentieel voor het succes van het systeem is een zorgvuldige administratie. Reden voor Berkvens om tussen 2000 en 2003 het eigen softwaresysteem UBS (Uniform Bestel Systeem) te ontwikkelen om de bestellingen, routeplanning en levering naadloos op elkaar te laten aansluiten. Daarmee hebben bouwbedrijven een uniek systeem in handen om hun hele productie en inkoop goed aan te sturen. Het kost de nodige inspanningen en investeringen, maar het Logicon systeem groeit uit tot een enorm succes. Met de verfijning van het Logicon systeem maakt Berkvens een definitieve draai in haar bedrijfsfilosofie: van het technisch vernuft van Piet Berkvens via de commerciële visie van Iron van Dooren naar maatwerk voor de klant!

Deel deze pagina: