Grootschalig praktijkonderzoek rookwerende deuren

Rookverspreiding is bij brand in gebouwen een groot probleem. Hoe de rook zich verspreidt en hoe dit kan worden beperkt is nog onvoldoende bekend. De Brandweeracademie (onderdeel van IFV) gaat hier onderzoek naar doen. Stichting Garantiedeuren GND helpt mee door het leveren en monteren van S200 rookwerende deuren die voldoen aan de eisen zoals opgenomen in het nieuwe BBL.

Meer kennis over rookverspreiding is van groot belang. Bij relatief kleine branden in woon(zorg)gebouwen verspreidt de rook zich steeds vaker door een groot deel van het pand. Het gevolg hiervan is dat bewoners gezondheidsschade oplopen of soms zelfs overlijden. Ook moet de brandweer vaak het volledige gebouw ontruimen. Het is dus van belang om te weten hoe rookverspreiding werkt en hoe dit kan worden voorkomen. Daarom gaat de Brandweeracademie vanaf maandag 24 juni twee weken lang onderzoek doen in een voormalig woon-zorgcentrum in de gemeente Oudewater. Doel van het praktijkonderzoek is om meer inzicht krijgen en antwoorden op vragen over rookscheidingen, vluchtmogelijkheden, overlevingskansen, ‘stay-in-place’-adviezen en inzettactieken van de brandweer.

Het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) bevat in tegenstelling tot het huidige Bouwbesluit voor nieuwbouw eisen aan 'echte' rookwerendheid. Er zijn aangescherpte eisen voor koude en warme rook opgenomen als weerstand tegen rookdoorgang van bouwkundige constructies zoals deuren en kozijnen. Het is echter niet op voorhand aangetoond dat invoering van de nieuwe eisen ook een oplossing voor de problematiek van rookverspreiding is. Daarvoor is onderzoek nodig. Het BBL wordt in 2021 van kracht. De nieuwe eisen gelden alleen voor nieuwbouw.

Lees meer over rookwerendheid in dit blog: Rookwerendheid: anderhalf keer wbdbo of SA/S200?

GND rookwerendheid nooduitgang

GND is de overkoepelende organisatie van toonaangevende Nederlandse deurenfabrikanten. De aangesloten deurenproducenten maken zich samen sterk voor optimale kwaliteit en prestaties van binnen- en buitendeuren, het bevorderen van het vertrouwen tussen fabrikanten en hun afnemers en maatschappelijke thema's als veiligheid en duurzaamheid.

GND campagne: rookwerende deuren
Meer over rookwerendheid

Laatste nieuws:

Bedrijfssluiting bouwvak
Bedrijfssluiting bouwvak

Deze zomer gaat Berkvens weer een aantal weken dicht i.v.m. de bouwvak. Van maandag 29 juli t/m vrijdag 16 augustus zijn wij gesloten. Vanaf maandag 19 augustus staan wij weer voor u klaar. Iedereen alvast een fijne vakantie gewenst!

Lees meer

GND-deuren: rookwerendheid!
GND-deuren: rookwerendheid!

Rookverspreiding is bij brand in gebouwen een groot probleem. Hoe de rook zich verspreidt en hoe dit kan worden beperkt is nog onvoldoende bekend. Stichting Garantiedeuren GND helpt mee door het leveren en monteren van S200 rookwerende deuren die voldoen aan de eisen zoals opgenomen in het nieuwe BBL.

Lees meer

Berkvens neemt DIA 2019 mee naar huis
Berkvens neemt DIA 2019 mee naar huis

Na een zinderende finale wint Berkvens met het compleet vernieuwde koperskeuzeplatform berkvens.mijndeur.nl de Dutch Interactive Award in de categorie B2B Commerce.

Lees meer

Bekijk alle nieuwsitems